Kamera Hungária Online Tartalom Fesztivál! bemutatjuk döntőseinket! III. rész Podcast

Kamera Hungária Online Tartalom Fesztivál! bemutatjuk döntőseinket! III. rész Podcast
Tizenegy év kihagyás után felfrissítve újraindítottuk a legendás Kamera Hungária Műsorfesztivált. Ezúttal a digitális tartalmaké volt a főszerep, az elmúlt egy év legjobb audio és audiovizuális tartalmait kerestük az online térből. Mindegyik döntőstől ugyanazt a kérdéseket tettük fel.

Pszichoforyou Lélekerősítő podcast

Szabó Eszter Judit, PFY Kft.
Nevezett epizód: Hogyan legyek önmagam?

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Pszichoforyou Lélekerősítő podcast? Miben tudott újat mutatni? 
Egy pszichológus, egy újságíró, egy beszélgetés – így szól a szlogenünk. A podcast számunkra az olvasóinkkal, hallgatóinkkal való kapcsolódást jelenti, ám az ő kérdéseik nyomán a saját életünkről és élményeinkről is mesélünk. Pszichológiáról, önismeretről beszélgetünk, de nem „csipkekesztyűvel”, nem óvatoskodva nyúlunk a témákhoz. Őszintén megmutatjuk, hogy a gyógyulás és a fejlődés útja számunkra sem egyenes.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Célunk az volt, hogy segítsünk azoknak, akik elveszettnek érzik magukat, iránytűt keresnek az önismeret útján. Egy hallgatónk például a következőt írta: „Épp most hallgattalak titeket. Aztán csend lett. Bárcsak még folytatnátok. Meghallgathatnálak újra.” Adásról adásra egyre több hasonló visszajelzés érkezett, ezeket olvasva úgy érezzük, sikerült megvalósítanunk a kitűzött célt.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
Lelkes amatőrökként fogtunk bele az adások készítésébe a karantén idején, így van nyitott ablaknál, diktafonnal rögzített adásunk, megvolt a csörömpölő kávéskanál, a kritikus pillanatban felhangzó macskanyávogás, az abbahagyhatatlan nevetés és bizony a sírás is. A diktafonos idők elmúlásával is kísér a babona, hogy minden adást hangpróbával kezdjünk. Egyszer 17 perc után jutott eszünkbe, hogy elfelejtettük. Nem volt kérdés, elölről kezdtük.


Ügyvédmarketing Podcast


Dr. Bende Máté, Pro Business Kft.
Nevezett epizód:
Ügyvédi brandépítés egyszemélyes irodából a Tier 1-be

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből az Ügyvédmarketing Podcast? Miben tudott újat mutatni?
Az ügyvédi marketing eleve különleges terület, mivel nincs hagyománya hazánkban, senki nem foglalkozik vele olyan mélységben és annyi ideje, mint mi. Sikerünk titka talán abban rejlik, hogy adásaink egy pontosan célzott közönségnek szólnak, az ő hangjukon, őket érintő témákkal foglalkozunk egy igazán speciális keretrendszerben. Vendégeink kiválasztásakor ügyelünk rá, hogy minden hallgató azonosulni tudjon velük, legyen szó akár egy egyéni ügyvédről, egy nemzetközi iroda munkatársáról vagy éppen egy joghallgatóról.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Podcastunkat elsősorban edukációs céllal indítottuk. Az ügyvédi reklám és marketing csak szűk egy évtizede alkalmazható alapvető korlátozások nélkül, ezért kevés jó példát és publikált esettanulmányt találunk a témában. Szerettük volna hosszabban, közvetlenebb formában bemutatni azokat az ügyvédeket, akik jól használják a PR és marketing lehetőségeket, ezáltal az ügyvédi közösség attitűdjét is képesek formálni. A visszajelzések alapján, jó úton járunk.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik
Szinte az összes adásunk vágás nélkül készül, hiszen kifejezetten célunk, hogy egy kötetlen beszélgetés, ne pedig egy interjúszituáció alakuljon ki. Persze előfordult, hogy tíz percnyi nevetést kellett kivágni, de ez inkább hozzátett az adáshoz, semmiképp nem vont le az értékéből. A laikus hallgatók számára kifejezetten érdekes lehet, amikor kiderül, hogy az ügyvédek is tudnak lazák és humorosak lenni, így a negatív sztereotípiákat is le tudjuk építeni.


Hihetetlen Történelem Podcast


Bujk-Földesi Tünde
Nevezett epizód:
A vízihulla, aki átverte a nácikat

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Hihetetlen Történelem Podcast? Miben tudott újat mutatni? 
A vízihulla, aki átverte a nácikat c. adásban egy izgalmas titkosszolgálati akció történetét meséljük el. Ez egy apró, de annál jelentőségteljesebb mozzanata volt a második világháborúnak, mégis csak nagyon kevesen tudnak róla. A Hihetetlen Történelem egy storytelling podcast. Az adásokra hiteles történelmi forrásokból készülünk fel, majd készítünk egy scriptet, ami alapján elmeséljük a történeteket. Úgy látjuk, hogy ez a műfaj a hazai podcast piacon még ritkaságnak számít.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Minden epizódunk célja az ismeretterjesztés, témától függően a szórakoztatás, elgondolkodtatás, valamint az érdeklődés felkeltése a történelem iránt. Ennek érdekében igyekszünk változatos témákat bemutatni műsorunkban. A nevezett adással is azt szerettük volna elérni, hogy a hallgatók új ismeretekkel gazdagodjanak, szórakozás közben tanuljanak új dolgokat a második világháborúról. A pozitív visszajelzéseket látva azt gondoljuk, hogy céljainkat sikerült megvalósítani.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A Gyermekvédelmi akció a világháborúk után c. adásunk kapcsán rengeteg hallgató osztotta meg velünk – és egymással – a saját családi történetét. A gyermekvonatokról nemrég kiállítást is rendeztek, amihez többek között a mi családunk is felajánlott tárgyi emléket.
Számunkra felemelő érzés volt megtapasztalni, ahogy a közös múlt összekovácsolja az embereket, és ismeretlenek között is képes hidakat építeni. Örülünk, hogy mi is részesei lehettünk ennek a megemlékezésnek.

 

Egy asztalnál extra podcast.


Gabnay Máté
Nevezett epizód:
Digitális nevelés

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből az Egy asztalnál extra podcast? Miben tudott újat mutatni?
Véleményünk szerint a mai magyar tartalomfogyasztók igénylik az olyan műsorokat, melyekben hétköznapi emberek próbálják megérteni egymást, felülkerekedve a véleménykülönbségükön. Ezért alkottuk meg az Egy asztalnál két ellentét című YouTube- műsort. Sok téma viszont mélységében kibeszéletlen marad ezekben az adásokban. Ezekről a megválaszolatlan kérdésekről és érdekes felvetésekről beszélgetünk tovább a podcast-adásokban, ahol már szakértőkkel vitatjuk meg a témákat. Egyfajta extra podcast-tartalom azoknak a hallgatóknak és nézőknek, akiket a téma beránt a YouTube-on, és még többre kíváncsiak.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Célunk az volt, hogy a számunkra fontos társadalmi témák - melyekről a médiában legfeljebb szakértők vagy híres emberek beszélnek – a mi műsorunkban civileken, majd szakértőkön keresztül, két véglet formájában jelenjenek meg. Az eddigi visszajelzések motiválnak minket eredeti tervünk megvalósítására, hogy az Egy asztalnál YouTube- és podcast-csatorna később egy olyan felület legyen, ahol civil és szakértő szereplőkkel készülő, szociális “kísérleteket” bemutató sorozatokat találhatnak az érdeklődők.


Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A podcast állandó szakértőjeként együttműködtünk a Mélylevegő Projekt pszichológus csapatával, akik közérthetően beszélnek pszichológiai témákról, mentális jóllétről, illetve a közösségi média vitakultúrájáról. Külön öröm volt számunkra, hogy a projektben találkozhatott a mi célkitűzésünk az ő küldetésükkel. Rájöttünk, hogy gondolkodásmódunk több szempontból is megegyezik, ezért bízunk benne, hogy együttműködésünk a jövőben is folytatódik, akár más projektek vagy műsorok keretében.



Felhők felett podcast.


Fodor-Kovács Éva, Bátor Tábor Alapítvány
Nevezett epizód: Energia. Te honnan töltődsz?

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Felhők felett podcast? Miben tudott újat mutatni?
A műsorban komoly témákkal foglalkozunk, ahogy a Bátor Táborba is nehéz témákkal érkeznek a beteg gyerekek, mégis túljutunk a lefagyáson, és tudunk a jóra, a megoldásra koncentrálni. Mert a felhők felett mindig süt a nap. Izgalmas, tabumentes, őszinte beszélgetéseket hallhatunk, ahol a műsorvezetők az érintettektől és a szakértőktől azt is megkérdezik, amit mi nem mernénk. A profi minőségből pedig a minimális büdzsé ellenére sem engedtünk.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Küldetésünk, hogy a súlyosan beteg gyerekeknek élményterápiás programokon adjunk erőt és bátorságot a gyógyuláshoz. A mentális egészség szakértőjeként a podcasttal egy szélesebb közönségnek, az átlagembereknek szeretnénk mentális segítséget nyújtani, akik szintén számos nehézséggel küzdenek az életükben. Az elmúlt egy évben sok hallgatónk jelezte vissza, hogy a beszélgetések segítettek nekik máshogy értékelni egy-egy nehéz helyzetet.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A covid harmadik hulláma alatt, korlátozó intézkedések mellett, egy mentőszolgálati gyorstesztet követően kezdődött a legelső műsor felvétele. A téma pedig nem más volt, mint a bezártság, ami akkoriban a lakosság jelentős részét nyomasztotta. Nem is lehetett volna aktuálisabb az indulás, hiszen egy hónapokon át sterilboxban élő fiú és egy börtönöket járó kriminológus adott viszonyítási pontokat és túlélési technikákat a helyzethez.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Csermely Ákos

Producer, konferenciaszervező, álmodozó.Életpálya évszámokban, utána meg a sztori1981–1996 Magyar Televízió (Külpolitikai Főszerkesztőség, TV2, Kisebbségi és Határontúli Szerkesztőség) 1990–1996 …